Is het je opgevallen dat je dak misschien lekt? Als je vertrouwd bent met het uitvoeren van basisreparaties en doe-het-zelf-projecten, zijn hier enkele basis veiligheidstips waar je rekening mee moet houden voordat je besluit om op je dak te klimmen en het probleem nader te onderzoeken.

Veel mensen raken jaarlijks ernstig gewond door van daken te vallen, dus probeer geen reparaties aan een dak uit te voeren tenzij u goed voorbereid bent en zich gekwalificeerd voelt.

5 Stappen om veilig te blijven tijdens een doe-het-zelf dakreparatieproject:

  • Denk goed na over je beslissing – Als je dit bericht leest, heb je waarschijnlijk de verschillende dingen bedacht die fout zouden kunnen gaan. Als u geen dakdekkersprofessional bent, zijn er veel gevaren waar u zich misschien niet van bewust bent, dus zorg ervoor dat u zeker bent van het gereedschap en de ladders die nodig zijn voor dakreparaties.

  • Wacht op een zonnige dag – Een lekkend dak? Dat repareer je liever vroeger dan laat. Het is echter altijd het beste om reparaties aan het dak uit te voeren op een zonnige en droge dag. Zelfs als het eerder heeft geregend, moet je ervoor zorgen dat de grond droog is voordat je ladders plaatst, enz. Het risico op een val is veel groter omdat het dak glad zal zijn en niet veilig is om over te lopen. Dit is ook het geval met sneeuw en ijs. Als u twijfelt over de veiligheid van het klimmen op het dak, laat het werk dan liever uitvoeren door een professionele dakdekker. Wij bieden u graag onze diensten aan in Kontich en andere gemeenten in Antwerpen.
  • Draag schoenen met rubberen zolen Dit lijkt een voor de hand liggende stap, maar zorg er altijd voor dat je schoenen aan hebt met goede grip. Rubberen zolen zijn het beste. Veel mensen vallen tijdens het uitvoeren van simpele dakreparaties, en vele van deze vallen zijn te wijten aan onjuiste schoenen.

  • Draag een dakharnas De kleine investering van een dakharnas kan uw leven redden. Een dakharnas kan worden gekocht of gehuurd en is een must-have bij dakreparaties.

  • Zoek een vriend om te helpen We raden ten zeerste aan om dakwerk of reparaties als een team uit te voeren. De andere persoon zal als een spotter en een tweede paar ogen dienen. Ze kunnen problemen identificeren die u niet kunt zien vanuit uw gezichtspunt

Als het gaat om reparatie van daken, is uw veiligheid de eerste prioriteit. Tenzij u ervaring hebt met dakreparatie, raden we u aan een expert in te huren om te helpen. Dakwerkreparaties zijn niet iets wat een typische huiseigenaar kan doen, dus als het even kan, laat een gekwalificeerde dakwerker toe om binnen te komen en de klus te klaren.

Neem gerust contact met Antwerpse Algemene Dakwerken – gevestigd te wilrijk –  voor meer informatie!