Overweegt u een dakrenovatie? AA-Dakwerken informeert u graag over de recente btw-tarieven en kortingen die specifiek gelden voor dakwerken in de regio Antwerpen. Hier is wat u moet weten.

1. Btw-tarief van 6% bij renovatie

Voor woningen ouder dan 10 jaar blijft het verlaagde btw-tarief van 6% gelden bij renovaties. Belangrijk hierbij is dat uw woning uitsluitend als privéwoning dient of dat slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan wordt gebruikt voor beroepsdoeleinden. De facturatie moet rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) plaatsvinden, en de aannemer moet zowel de levering als de plaatsing van de materialen verzorgen.

2. Tijdelijke BTW-verlaging voor duurzame installaties

Voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen, en zonneboilers op woningen jonger dan 10 jaar geldt nog tot eind 2023 een tijdelijke verlaging van 21% naar 6% btw. Na deze periode stijgt het btw-tarief voor zonnepanelen en zonneboilers terug naar 21% voor woningen jonger dan 10 jaar. Echter, het tarief voor warmtepompen blijft tot eind 2024 op 6% voor deze categorie.

3. Afbraak en wederopbouw

Bij de afbraak en wederopbouw van een woning geldt in principe het btw-tarief van 21%. In bepaalde steden, waaronder Antwerpen, geldt een verlaagd tarief van 6%, op voorwaarde dat de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeuren en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt.

Wijzigingen vanaf 2024

Aangekondigde wijzigingen in de federale beleidsverklaring van 10 oktober 2023 geven aan dat er vanaf 2024 aanvullende eisen zullen gelden voor afbraak en wederopbouw in bepaalde steden. Deze eisen omvatten:

  • De woning moet gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn.
  • De woning mag een bewoonbare oppervlakte hebben van maximaal 200 m2.
  • AA-Dakwerken staat voor u klaar om u te begeleiden bij uw dakrenovatieproject en u te helpen profiteren van de geldende btw-tarieven Neem contact met ons op voor meer informatie en ontvang vrijblijvend offerte op maat van uw project.