Dakwerken

Een nieuw dak plaatsen brengt verschillende kosten met zich mee, denk bijvoorbeeld aan: de kosten van het materiaal, de arbeidskosten en eventuele extra kosten zoals voor het vervoer of het verwijderen van het oude dak. Op deze blogpost lees je meer over wat een nieuw dak kost.

Bij het vernieuwen van een dak heb je twee opties: je kan enkel de dakbedekking vernieuwen of je kiest voor een volledig nieuw dak. In beide gevallen zijn er kosten aan verbonden.

Enkel vervangen dakbedekking

Wil je enkel de dakbedekking vernieuwen, dan zijn de kosten tussen € 40 en 230 per m² (excl. btw) voor een nieuw plat dak, en tussen € 20 en 120 per m² (excl. btw) voor een nieuw hellend dak.

Volledige dakconstructie vervangen

Als je de volledige dakconstructie wilt vernieuwen, dan moet je gemiddeld € 1.700 per m³ (excl. btw) rekenen voor een hellend dak. Voor het vernieuwen van de basislaag van een plat dak kost gemiddeld € 6 per m² (excl. btw). Het vernieuwen van een onderdak kost ongeveer € 10 à 16 per m² (excl. btw).

Wat heeft er invloed op de prijs?

Zoals je ziet liggen de prijzen erg uiteenlopend, de prijs van een nieuw dak is dan ook erg afhankelijk van:

  • Materiaalkeuze: EPDM is voorbeeld duur dan roofing
  • Grootte van het dak: hoe groter het dak, hoe duurder
  • Toegankelijkheid van het dak: drukke straten of daken van erg hoge gebouwen brengen extra kosten met zich mee.
  • Moeilijkheidsgraad van de dakwerken: voor specialisten dakwerken zal je meer betalen, zoals bijvoorbeeld rieten dakbedekking.

Op zoek naar een ervaren dakwerker voor dakrenovaties in Antwerpen? Contacteer dan AA-Dakwerken!

Premies nieuw dak

Het aanleggen of vervangen van een dak is een kostbare aangelegenheid. Er zijn echter verschillende manieren waarop je de kosten kunt verlagen, afhankelijk van je inkomen, de locatie en de leeftijd van het gebouw.

Mijn VerbouwPremie is een programma dat financiële tegemoetkoming biedt voor verschillende soorten werkzaamheden aan het dak, zoals het plaatsen van een onderdak, het afbreken en opnieuw opbouwen van de draagstructuur, het vervangen van dakgoten, enzovoort. Het bedrag dat je kunt terugvragen hangt af van je inkomenscategorie en kan oplopen tot 50% van de totale factuur.

Als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% btw op zowel de werkuren als de materialen die worden gebruikt voor de renovatie. Dit geldt echter alleen als de werkzaamheden worden uitgevoerd door een erkende dakwerker. In sommige gevallen is het dus voordeliger om de werkzaamheden door een professional laten uitvoeren, in plaats van dat je het zelf doet. Dit omdat zelf aanleggen vaak hoge materiaalkosten met zich meebrengt.

Wanneer je besluit je dak te vernieuwen, is het een goed idee om er gelijk isolatie aan toe te voegen. Sinds 2020 moeten alle Vlaamse daken verplicht geïsoleerd zijn, maar het is ook nog eens goed voor je portemonnee. Een goed geïsoleerd dak kan namelijk tot 30% besparen op jaarbasis op je energiekosten. Ook hier kan je via de Mijn VerbouwPremie een mooi bedrag aan premies op terugkrijgen.

Tot slot, sommige gemeentes en provincies geven subsidies voor dakrenovatie of -isolatie. Het kan dus de moeite lonen om te checken of jij in aanmerking komt voor een subsidie.

Benieuwd naar de prijs voor jouw nieuw dak?

De prijs voor een nieuw dak is dus meestal maatwerk, afhankelijk van de grootte, het materiaal en de moeilijkheidsgraad van het dak.

Wil je graag een offerte op maat laten maken? Vul dan ons online formulier in met wat informatie over je nieuwe dak en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!