dakgoot++verstopt-1920w

Een dakgoot is een belangrijk onderdeel van het dak van je huis. Het zorgt ervoor dat regenwater snel en efficiënt afgevoerd wordt, zodat er geen schade ontstaat aan je huis. Omdat dakgoten dagelijks gebruikt worden, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken.

Maar hoe vaak moet je eigenlijk je dakgoten schoonmaken? Er zijn een aantal factoren die hier invloed op hebben, woon je in een bosrijke omgeving of in de stad? Heb je veel bomen in de buurt van je huis? Hoeveel regen valt er gemiddeld per jaar in jouw regio?

In een bosrijke omgeving zullen dakgoten vaak vaker schoongemaakt moeten worden, omdat er meer bladeren en takken in terecht kunnen komen. In de stad is dit minder het geval, maar kan het nog steeds nodig zijn om af en toe je dakgoten schoon te maken.

1 of 2 keer per jaar

De algemene regel is dat dakgoten 1 of 2 keer per jaar schoongemaakt moeten worden, afhankelijk van de omgeving waarin je woont.

Staan er veel bomen in de buurt van je huis? Dan is het aan te raden om je dakgoten minimaal 2 keer per jaar schoon te maken. Ook als er veel vogels in de buurt van je huis zitten, is het verstandig om je dakgoten vaker schoon te maken. Dit komt omdat er dan vaak veel veren en uitwerpselen in terecht kunnen komen.

In een omgeving zonder veel bomen is het meestal voldoende om 1 keer per jaar je dakgoten schoon te maken.

Wanneer dakgoten schoonmaken?

Je maakt jouw dakgoten best schoon aan het einde van de herfst of aan het begin van de lente. Vooral tijdens de herfst zullen er veel bladeren en takjes vallen die ervoor zorgen dat jouw dakgoot snel vies wordt.

Waarom dakgoten schoonmaken?

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je dakgoten schoon blijven. Door het jaar heen kan er veel vuil in de goten terechtkomen, waardoor het moeilijker wordt voor het regenwater om af te voeren. Dit kan leiden tot verstoppingen en lekkages, want kan leiden tot dakrenovaties of herstellingen.

Minimaal 1x per jaar is het daarom aan te raden de dakgoten schoon te maken. Op deze manier voorkom je problemen en kun je erop vertrouwen dat het regenwater altijd goed afgevoerd wordt.