isolatie dak aarstelaar

Roofing en EPDM zijn twee verschillende soorten dakbedekking voor platte daken. Ze zijn beiden erg populair en kennen dan ook elk verschillende voordelen & nadelen. Hieronder zoomen we in op de verschillen tussen EPDM en Roofing.

Verschil in materiaal

EPDM is een synthetisch rubber en wordt gebruikelijk op een plat of licht hellend dak gelijmd. EPDM is zeer elastisch en beschermt zeer het dak tegen alle weeromstandigheden en Uv-straling.

Roofing wordt gemaakt door middel van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. Het wordt op het dak gebrand in verschillende banen, en in verschillende lagen om de waterdichtheid te garanderen. Het branden zorgt wel voor naden, wat extra kansen op lekkages geeft.

Roofing is ook elastisch, maar is minder bestand tegen Uv-straling.

Verschil in levensduur

EPDM heeft een levensduur van om en bij de 50 jaar. Let wel op: de levensduur van een EPDM dakbedekking wordt in zekere mate ook bepaald door de kwaliteit van het merk en de vakkundigheid van de plaatsing.

Roofing gaat ongeveer 30 jaar mee. Opnieuw is dit ook afhankelijk van de plaatsing en materiaalkeuze.

Verschil in prijs

Doorgaans wordt er voor platte daken in België meer voor roofing gekozen dan EPDM vanwege de prijs. Roofing is goedkoper dan EPDM, maar heeft dan ook een minder lange levensduur.

Verschil in onderhoud

EPDM vereist weinig tot geen onderhoud, terwijl roofing periodiek moet worden onderhouden.

Verschil in Beloopbaarheid

EPDM wordt vaak gebruikt bij een vaak belopen oppervlak (bijvoorbeeld dakterras). EPDM kan zowel tijdens de winter of zomer belopen worden zonder enige risico op beschadiging.

Bij roofing is dit niet het geval; warme (zomer)dagen zorgen ervoor dat roofing weker wordt, waardoor er beschadiging kan ontstaan.

Verschil in Waterrecuperatie

EPDM is beter in staat water te recupereren dan roofing. Met EPDM kunt u zonder problemen regenwater opvangen en gebruiken.

Bitumen dakbedekkingen geven een afscheiding waardoor je het water extra dient te filteren voor gebruik.

Conclusie

EPDM kent dus duidelijk veel meer voordelen dan roofing (bitumen), maar daar hangt ook wel een prijskaartje tegenover. Voor welk type dakbedekking je ook kiest, het is altijd belangrijk om advies in te winnen bij een vakman.

Heb je nog steeds vragen over het verschil tussen EPDM en roofing? Aarzel dan niet om Antwerpse Algemene Dakwerken te contacteren!