Een dak kan een leven lang meegaan, maar het hangt af van verschillende factoren. Het onderhoud is een belangrijke factor, maar ook het materiaal waarvan het dak is gemaakt en de kwaliteit van de plaatsing zijn bepalend. In deze blogpost gaan we er dieper op in.

Gemiddelde levensduur van daken:

Hieronder vindt u een overzicht van de gemiddelde levensduur van verschillende dakbedekkingen. Het gaat hier om een gemiddelde levensduur, de effectieve levensduur is nog altijd sterk afhankelijk van de deskundigheid van de plaatsing, de kwaliteit van het materiaal en andere factoren.

Platte Daken

 • Bitumen daken: +- 30 jaar
 • EPDM Daken: +- 50 jaar
 • PVC: 15-40 jaar
 • Groendak: verlengt levensduur van dakbedekking x2-3

Hellende Daken

 • Betonnen dakpannen: 30 jaar
 • Keramische dakpannen: 50 jaar
 • Dakpanplaten: 50 jaar
 • Natuurleien: 80 – 100 jaar
 • Kunstleien: 25-35 jaar
 • Rieten dak: 25-35 jaar
 • Zinken dak: 50-125 jaar
 • Dakshingles: 10-20 jaar

Onderhoud

Een dak moet goed onderhouden worden om zijn maximale levensduur te halen, sommige daken vergen ook wat meer onderhoudswerk dan andere.

Onderhoud kan bestaan uit het vervangen van dakpannen, het herstellen van scheuren of het vervangen van isolatiematerialen. Het is belangrijk om op tijd te handelen, zodat er geen schade ontstaat aan het dak of de constructie.

Ook Mos en algen kunnen het dak beschadigen en de levensduur verkorten. Het is dus aan te raden om het dak jaarlijks te laten controleren door een professional en eventueel te laten reinigen.

Een dak gaat niet eindeloos mee, maar met goed onderhoud kan het wel een leven lang meegaan!

Materiaalkeuze

Het type dakbedekking materiaal dat je kiest, is van groot belang voor de levensduur van het dak. Sommige materialen gaan langer mee dan andere en vergen ook minder onderhoud.

Een EPDM dak is bijvoorbeeld een duurzaam materiaal dat gemiddeld zo’n 50 jaar meegaat. PVC daken zijn dan weer een stuk goedkoper, maar gaan ook een stuk sneller kapot.

De levensduur varieert ook van merk tot merk , dus het is aan te raden om goed onderzoek te doen naar de verschillende merken en materialen voordat je een keuze maakt. Een ervarend dakwerker zoals Antwerpse Algemene Dakwerken helpt u hier probleemloos mee verder!

Kwaliteit van de constructie

De kwaliteit van de constructie is ook een belangrijke factor die bepaalt hoe lang een dak meegaat. Een goede constructie zorgt ervoor dat het dak beter kan weerstaan aan weersinvloeden en andere factoren die het dak kunnen beschadigen.

Een slechte constructie daarentegen, zal sneller kapot gaan en kan leiden tot schade aan het dak en de constructie.

Het is daarom belangrijk om te werken met een erkende aannemer die over de juiste kennis en ervaring beschikt om een goede constructie te maken.

Een professional weet namelijk welke materialen het best geschikt zijn voor jouw dak en hoe de constructie in elkaar moet zitten om optimale bescherming te bieden.

Locatie

De locatie van het dak is ook van invloed op de levensduur. Een dak dat blootgesteld wordt aan veel extreme weerinvloeden, zoals aan de kust zal eerder slijtage en beschadigingen oplopen.

Tip: Schakel een ervaren dakwerker in!

Op zoek naar een ervaren dakwerker in regio Antwerpen? Twijfel dan niet langer en contacteer AA-dakwerken.