Geld Besparen Met Dakisolatie

Dakisolatie is een van de beste manieren om geld te besparen op je energiekosten. Het kan je tot 40% besparen op je jaarlijkse uitgaven voor verwarming en airconditioning. Daarnaast houdt dakisolatie je huis koel in de zomer en warm in de winter, wat ook bijdraagt aan het besparen van energie. Het is dus één van de beste investeringen die je kunt doen voor je huis.

Waarvan hangt mijn besparing af?

Hoeveel jij kan besparen van dakisolatie hangt af van verschillende factoren. Dit zijn de belangrijkste:

  • De grootte van jouw dak: hoe groter het dak, hoe meer je zal besparen met dakisolatie.
  • Verwarming van de woonst: verwarm je op aardgas, dan bespaar je meer dan wanneer je verwarmt op elektriciteit of op stookolie.
  • Soort isolatiemateriaal: de meest voorkomende soorten isolatiemateriaal zijn minerale wol, cellulosevlokken, EPS-platen, PUR of PIR-platen, XPS-platen. Hoewel alle materialen goed zijn in het isoleren van een dak, presteren sommige materialen beter, hiertegenover staat wel vaak een hogere kostprijs.
  • Dikte van de isolatie: de dikte van de isolatie is van invloed op de uiteindelijke besparing. Hoe dikker het materiaal, hoe groter de besparing.
  • De Rd-waarde: dit is de sterkte van het materiaal en bepaalt hoeveel warmte-isolerend vermogen een materiaal heeft. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe beter je isoleert en dus hoe meer je bespaart.
  • Plaatsing dakisolatie: Als je een dak isoleert langs de buitenkant , zal je meer besparen op je energiekosten dan wanneer het aan de binnenkant is geplaatst. Je voorkomt namelijk koudebruggen.

Besparen met dakisolatie, enkele voorbeelden:

  1. Jouw hellend dak van 50 m² is nog niet geïsoleerd en je verwarmt met gas. Je isoleert met minerale wol met een dikte van 18cm. Jouw energiebesparing per jaar komt neer op zo’n € 1100 per jaar.
  2. Jouw hellend dak van 80m² is nog niet geïsoleerd en je verwarmt met gas. Je isoleert jouw hellend dak met een dikte van 11 cm XPS-platen. Jouw energiebesparing per jaar komt neer op zo’n € 1755 per jaar.
  3. Jouw plat dak in Antwerpen van 70m² is nog niet geïsoleerd en je verwarmt met gas. Je isoleert jouw plat dak met PUR-platen met een dikte van 10. Jouw energiebesparing per jaar komt neer op zo’n € 1550 per jaar.
  4. Jouw plat dak in Antwerpen van 50m² is nog niet geïsoleerd en je verwarmt met stookolie. Je isoleert jouw plat dak met minerale wol met een dikte van 18. Jouw energiebesparing per jaar komt neer op zo’n € 600 per jaar.

Wil je zelf jouw besparingen berekenen en terugverdientijd? Dat kan via de berekening energiewinstcalculator van de Vlaamse Overheid.

Conclusie

Dakisolatie is een van de beste investeringen die je kunt doen voor je huis. Het kan je tot 40% besparen op je jaarlijkse energierekening, en het verhoogt ook het comfort in je huis. Afhankelijk van de grootte van jouw dak, type verwarmingssysteem en keuze van isolatiemateriaal, kan je met dakisolatie € 500 – € 2000+ per jaar besparen. Op zoek naar advies op maat voor jouw dakisolatie project in Antwerpen? Antwerpse Algemene Dakwerken staat je graag bij, contacteer ons vrijblijvend!