Het onderhouden van een dak is essentieel om de levensduur en de functionaliteit te verlengen. Hoewel het afhankelijk is van verschillende factoren, zoals weersomstandigheden, locatie en type dak, zorgt een goed onderhouden dak altijd voor een langere levensduur!

1) Inspecteer het dak 2 maal per jaar

Het is verstandig om je dak minimaal twee keer per jaar te inspecteren, voornamelijk voor en na het najaar. Omdat tijdens deze seizoenen meestal veel bladeren vallen, kan er een vochtige omgeving ontstaan die kan leiden tot het groeien van mos en algen. Tijdens een inspectie kun je op zoek naar losse en beschadigde dakpannen, verkleuring van het dak en andere problemen.

2) Verwijder mos en algen

Mos en algen kunnen de levensduur van je dak verkorten, omdat ze een vochtige omgeving creëren waarin schimmel kan groeien. Het is dus belangrijk om ze regelmatig te verwijderen. Dit kan met een hogedrukspuit of door het gebruik van speciale producten die je kunt kopen bij een doe-het-zelf winkel.

3) Controleer en reinig de dakgoten

Regelmatig controleren of de dakgoten schoon en vrij van obstakels zijn is essentieel om een goed afwateringssysteem te garanderen. Controleer of er geen bladeren, takken of andere stukken in de afvoerpijp zitten die het water kunnen blokkeren. Controleer ook of er geen lekkage is.

4) Bitumen of EPDM Plat dak onderhouden?

Het is verstandig om je platte dak (bitumen- of EPDM) minimaal twee keer per jaar te inspecteren. Omdat dakbedekkingen met beschermlagen, zoals grind en leislag, eens in de vijf tot tien jaar moeten worden aangevuld of vernieuwd, is het ook belangrijk om goed te kijken naar de regenwaterafvoeren tijdens inspecties. Zijn ze schoon? Is de dakbedekking nog goed verbonden en blijft er water staan in de hoeken van de regenwaterafvoeren? Dan kan dit een teken zijn dat de afvoer of regenpijp verstopt is.

Probeer wel niet te vaak ver je (plat) dak te lopen, omdat je zo de dakbedekking kunt beschadigen.

5) Repareer schade tijdig

Het is belangrijk om eventuele dakschade, zoals een barst in het dak of een losse dakpan, tijdig te repareren om verdere schade of lekkage te voorkomen. In sommige gevallen kun je de schade zelf herstellen, maar als je twijfelt of dit veilig en effectief is, overweeg dan om een professional in te huren.

Op zoek naar een ervaren dakwerker regio Antwerpen? Neem contact op met ons team.