Dakrenovatie Subsidies

Plannen om jouw dak te renoveren? Dan kan je gebruik maken van verschillende premies en subsidies om de totaalprijs te verlichten. Hieronder vind je een overzicht van verschillende premies waar je tijdens een dakrenovatie van gebruik kan maken in 2022.

1. Overkoepelende renovatiepremie dakwerken

2. Verlaagd btw-tarief

3. Premie dakisolatie

4. Lokale premies

5. Totaalrenovatiebonus

6. Huur- en isolatiepremie

1. Overkoepelende Renovatiepremie Dakwerken

De overkoepelende renovatiepremie is goed voor zo’n 20% tot 30% van de facturen (excl. BTW). Dit wordt bepaald afhankelijk van jouw inkomen. Je moet wel voor minimum € 2.500 (excl. BTW) aan facturen kunnen voorleggen. 

Dit is voor dakwerken aan het dakgebinte, dakbedekking, goten en afvoer. Dakisolatie wordt enkel mee opgenomen als er ook structurele werken aan de dakstructuur of zoldervloer (opbouw of vervanging) worden uitgevoerd.

Voorwaarden overkoepelende Renovatiepremie?

 • Het gebouw of appartement moet in het Vlaams Gewest liggen en minstens 30 jaar oud zijn.
 • U vraagt de premie aan als eigenaar-bewoner

Als dakwerker zijn we uiteraard op de hoogte van alle premies en subsidies, contacteer ons vandaag nog voor uw plannen om een dakrenovatie in Antwerpen te laten uitvoeren.

2. Verlaagd BTW-Tarief 21% => 6%

Privé woning ouder dan 10 jaar? Of een woning die (minder dan de helft) voor professionele doelen wordt gebruikt? Dan kom je in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je jouw dak laat renoveren of isoleren. Om te genieten van deze steunmaatregel moeten de dakwerken wel uitgevoerd worden door een aannemer.

3. Dakisolatie Premie Fluvius

Als je plannen hebt om je dak te renoveren is het ook interessant om de huidige dakisolatie te bekijken. Je kan namelijk verschillende premies combineren.

Sinds januari 2020 dien je te voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm

“Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een warmteweerstand (R-waarde) van 0,75 m²K/W (vierkante meter kelvin per watt) genomen. Dit stemt overeen met een laag isolatiemateriaal van 3 à 4 cm (maar dit verschilt naargelang het materiaal dat wordt gebruikt).” Bron: https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/energie-besparen/dakisolatie-verplicht-voor-woningen-en-huurwoningen

De subsidie voor een dakisolatie wordt uitgekeerd door netbeheerder Fluvius en  bedraagt:

 • Enkel Dakisolatie: € 8 per m²
 • Asbestverwijdering + dakisolatie:  € 16 per m²

De dakisolatie dient wel uitgevoerd te worden door een aannemer en de minimale Rd-waarde van het dakisolatiemateriaal moet 4,5 m² K/W zijn. Op zoek naar een ervaren dakwerker voor dakisolatie in regio Antwerpen? Neem dan contact met ons op!

4. Lokale premies dakrenovatie

Plannen om jouw dak te renoveren of te isoleren? Ga dan zeker eens na bij jouw gemeente of er premies zijn voor dakwerken. Sommige gemeenten voorzien extra premies voor het dakrenovatie of dakisolatie. Zoals de stad Antwerpen, die een premie voorziet van 10,5 euro/m² voorziet voor dakisolatie en je bovendien beroep kan doen op een renteloze energielening.

5. Totaalrenovatie Bonus Fluvius

Als je  minstens 3 premies van netbeheerder Fluvius aanvraagt binnen een periode van 5 jaar én aan alle voorwaarden voldoet, dan krijgt je bovenop die premies nog een bonus. Om een totaalrenovatie bonus te krijgen, moet je investeren in minstens 3 energiebesparende maatregelen en bij Fluvius de premie ervoor aanvragen.

 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Buitenmuurisolatie
 • kelderisolatie of vloerisolatie
 • nieuwe beglazing
 • zonneboiler plaatsen
 • warmtepomp plaatsen
 • Ventilatiesysteem.

Eengezinswoningen kunnen een bonus van €1.250 voor 3 investeringen en tot €4.750 voor 7 investeringen krijgen.

Appartementen kunnen een bonus van €625 voor 3 investeringen en tot €2.375 voor 7 investeringen krijgen.

6. Huur- en isolatiepremie

De huur- en isolatiepremie is een andere premie voor dakisolatie. Deze is alleen voor het isoleren van slecht geïsoleerde huurwoningen. Dit is een project waarbij de bijstand van een projectpromotor vereist is tijdens de voorbereiding en de uitvoering van de isolatiewerken. Naast dakisolatie dekt deze premie ook de plaatsing van isolerend glas en spouwmuurisolatie.

De premie bedraagt €20,- per m² voor de projectpromotor. Of €200,- per dossier voor de projectmotor.

Vraag vandaag nog een offerte aan

Zoals je ziet ondersteunt de Vlaamse overheid fors dakrenovatie en dakisolatie. Benieuwd naar de totaalprijs van jouw dakrenovatie project? Vraag dan vandaag nog een offerte aan bij AA-dakwerken.