Het kiezen van de juiste dakbedekking voor je woning in Antwerpen is een cruciale beslissing. Het dak beschermt niet alleen je huis tegen de elementen, maar bepaalt ook het uiterlijk ervan. Of je nu je bestaande dakbedekking wilt vervangen of op zoek bent naar de perfecte dakbedekking voor je nieuwbouw, deze gids biedt een overzicht van de verschillende soorten dakbedekkingen en hun prijzen, zowel voor hellende als platte daken.

Soorten dakbedekking

Er zijn diverse dakbedekking opties beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en prijskaartjes. Je keuze hangt grotendeels af van het type dak (hellend of plat), je persoonlijke voorkeur en je budget. Hier is een overzicht van de mogelijke dakbedekkingen en hun gemiddelde prijzen per vierkante meter, inclusief btw en installatie:

Hellende Daken:

 • Dakpannen – Prijs: €30 – €60 per m², Levensduur: 30 à 50 jaar
 • Leien dakbedekking – Prijs: €65 – €120 per m², Levensduur: 25 à 100 jaar
 • Dakplaten – Prijs: €20 – €60 per m², Levensduur: 20 à 50 jaar
 • Rieten dakbedekking – Prijs: €70 – €95 per m², Levensduur: 30 à 35 jaar
 • Zinken dakbedekking – Prijs: €65 – €110 per m², Levensduur: 50 à 125 jaar
 • Groendak – Prijs: €40 – €200 per m², Levensduur: 50 à 70 jaar

Platte Daken:

 • EPDM dakbedekking – Prijs: €60 – €80 per m², Levensduur: 30 à 50 jaar
 • Bitumen dakbedekking – Prijs: €40 – €60 per m², Levensduur: 20 à 40 jaar
 • PVC dakbedekking – Prijs: €50 – €70 per m², Levensduur: 15 à 40 jaar
 • Groendak – Prijs: €40 – €200 per m², Levensduur: 50 à 70 jaar

Belangrijk om te onthouden is dat de levensduur van je dakbedekking sterk afhankelijk is van de kwaliteit van het materiaal en de deskundigheid van de installatie. Het is daarom verstandig om een professionele dakwerker in te schakelen die hoogwaardige materialen gebruikt en volgens de juiste methoden installeert.

Dakbedekking voor Hellende Daken

Voor hellende daken zijn er verschillende opties beschikbaar. Hier zijn enkele populaire keuzes:

 1. Dakpannen: Dakpannen zijn nog steeds een veelgebruikte en betaalbare optie. Je kunt kiezen tussen betonnen dakpannen (budgetvriendelijk en snel te installeren) en keramische dakpannen van klei (duurder, maar authentieker en duurzamer). De keuze hangt af van je budget en gewenste uitstraling.
 2. Leien dakbedekking: Leien dakbedekking biedt een exclusievere uitstraling. Je kunt kiezen tussen kunstleien van vezelcement (betaalbaarder maar met een kortere levensduur) en natuurleien van natuursteen (duurder maar zeer duurzaam).
 3. Dakplaten: Dakplaten zijn een kostenefficiënte optie en worden steeds populairder. Je kunt kiezen tussen traditionele golfplaten in metaal, bitumen of kunststof. Metalen dakpanplaten zijn ook een optie en bieden de uitstraling van een klassiek pannendak.
 4. Rieten dakbedekking: Voor een landelijke uitstraling is rieten dakbedekking een prachtige keuze. Je kunt kiezen tussen een open rieten dak waar het riet zichtbaar is aan de binnenkant van de dakconstructie, of een gesloten rieten dak (schroefdak) voor meer brandveiligheid en isolatie.
 5. Zinken dakbedekking: Zinken dakbedekking is een duurzame en unieke optie met een beschermende patinalaag. Het is geschikt voor gebogen en ronde daken, maar kan duurder zijn dan traditionele materialen.
 6. Groendak (extensief): Een extensief groendak met mossen, vetplanten en kruiden is ideaal voor platte daken. Het vergt minder onderhoud en heeft een lichte structuur.

Dakbedekking voor Platte Daken

Voor platte daken zijn er ook diverse opties beschikbaar:

 1. EPDM dakbedekking: EPDM is waterdicht en onderhoudsvriendelijk. Het is duurder dan bitumen, maar heeft veel voordelen, zoals elasticiteit en UV-bestendigheid.
 2. Bitumen dakbedekking: Bitumen, ook bekend als roofing, is een betaalbare optie voor platte daken. Het is vervaardigd uit aardolie en verkrijgbaar in verschillende kleuren.
 3. PVC dakbedekking: PVC is een elastisch kunststof materiaal dat uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen voorkomt. Het is sterk en licht van gewicht.
 4. Groendak (extensief of intensief): Op platte daken kun je zowel extensieve groendaken (met mossen en kruiden) als intensieve groendaken (met grassen en struiken) overwegen. Houd er rekening mee dat intensieve groendaken zwaarder zijn en meer onderhoud vergen.

Hoe kies je de juiste dakbedekking?

Het kiezen van de juiste dakbedekking voor jouw project hangt af van verschillende factoren:

 • Soort dak: Voor hellende daken zijn dakpannen, leien en dakplaten populair. Voor platte daken zijn EPDM en bitumen veelgebruikte keuzes. Groendaken zijn geschikt voor zowel platte als hellende daken, afhankelijk van de hellingsgraad.
 • Prijs dakbedekking: Je budget speelt een grote rol bij je keuze. Dakpannen en dakplaten zijn vaak budgetvriendelijk voor hellende daken, terwijl bitumen de goedkoopste optie is voor platte daken. Rieten en zinken dakbedekkingen kunnen duurder zijn.
 • Gewenste uitstraling: De dakbedekking bepaalt in hoge mate de uitstraling van je woning. Rieten daken en groendaken passen goed bij een landelijke stijl, terwijl zinken dakbedekking moderner oogt.
 • Levensduur: De levensduur van dakbedekking varieert. Natuurleien en zinken dakbedekkingen hebben doorgaans de langste levensduur, maar de kwaliteit van het materiaal en de installatie spelen een cruciale rol.
 • Uitvoeringsopties: Binnen elke dakbedekking zijn er vaak verschillende uitvoeringsopties. Kies bijvoorbeeld tussen betonnen of keramische dakpannen, kunstleien of natuurleien, en verschillende kleuren en afwerkingen voor dakplaten.

Om de beste keuze te maken, is het raadzaam om advies in te winnen bij een gespecialiseerde dakwerker. Niet alle dakwerkers zijn gespecialiseerd in elk type dakbedekking, dus zorg ervoor dat je een vakman kiest die ervaring heeft met het specifieke materiaal dat je overweegt.

Het kiezen van de juiste dakbedekking voor je woning in Antwerpen is een investering in de toekomst van je huis. Met de juiste keuze kun je niet alleen genieten van een esthetisch aantrekkelijk dak, maar ook van duurzame bescherming tegen de elementen. Neem de tijd om je opties te overwegen en laat je begeleiden door een ervaren professional om de beste beslissing te nemen voor jouw specifieke behoeften.

Op zoek naar een ervaren dakwerker regio Antwerpen? Contacteer dan AA-Dakwerken vandaag nog.